• shutterstock_buik_900.jpg

Onderzoek

Wageningen University & Research doet binnen IBSQUtrition onderzoek naar de mogelijkheid om de kwaliteit van leven van mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) met behulp van voeding te verbeteren.

De naam ‘IBSQutrition’ staat voor:

  • IBS is de Engelstalige benaming van PDS
  • Qu staat voor questionnaire (vragenlijsten) en Quality of life (welzijn)
  • Trition staat voor nutrition (voeding)

Het onderzoek bestaat uit verschillende fasen:

  • Een online vragenlijst om inzicht te krijgen in de relatie tussen voeding, buikklachten en de kwaliteit van leven.
  • Analyse van darmbacteriën om te achterhalen welke rol zij spelen in het klachtenpatroon bij PDS en in hoeverre ze worden beïnvloed door het dieet.
  • Labonderzoek naar het effect van voeding op darmklachten.

Nieuwsberichten

Prof Ben Witteman:

"Als MDL-arts zie ik op mijn poli veel patiënten met buikklachten waarbij meestal een spastische darm wordt vastgesteld. Uitleg over het ontstaan van de klachten en geruststellende woorden wordt door de patiënten zeer op prijs gesteld, maar meestal is dit niet voldoende en volgt een behandeling met medicatie."

Wat is PDS?

Het prikkelbare darm syndroom (PDS), of spastische darm, is een veel voorkomende aandoening: zo’n een op de vijf mensen heeft regelmatig buikpijn. Het komt vaker voor bij vrouwen en jongvolwassenen. Een opgezette buik, winderigheid, problemen met de stoelgang door obstipatie of diarree zijn veel voorkomende symptomen van PDS. Dit kan erger worden door stress en bepaalde voedingsproducten, en kan van dag tot dag en per persoon verschillen. Er zijn verschillende typen van PDS: een groep met overwegend obstipatie, een groep met overwegend diarree, een groep waarbij obstipatie en diarree elkaar afwisselen en een groep waarbij de ontlasting geen klachten geeft, maar men vooral buikpijn en een opgeblazen gevoel heeft. Soms wordt de Engelse term gebruikt, IBS ofwel Irritable Bowel Syndrome.

    Tijdspad van het onderzoek

    Heeft u vragen over dit onderzoek? Neem gerust contact met ons op.