• shutterstock_buik_900.jpg

Onderzoek

Wageningen University & Research doet binnen IBSQUtrition onderzoek naar de mogelijkheid om de kwaliteit van leven van mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) met behulp van voeding te verbeteren.

De naam ‘IBSQutrition’ staat voor:

 • IBS is de Engelstalige benaming van PDS
 • Qu staat voor questionnaire (vragenlijsten) en Quality of life (welzijn)
 • Trition staat voor nutrition (voeding)

Uw bijdrage is welkom!

Heeft u klachten die overeenkomen met de klachten die horen PDS? Dan nodigen wij u graag uit om de online vragenlijst in te vullen. Het invullen kost slechts 30 minuten en bovendien maakt u kans op één van de prijzen: een VVV bon van 25 euro of een bol.com bon van 10 euro!

Het onderzoek bestaat uit verschillende fasen:

 • Een online vragenlijst om inzicht te krijgen in de relatie tussen voeding, buikklachten en de kwaliteit van leven.
 • Analyse van darmbacteriën om te achterhalen welke rol zij spelen in het klachtenpatroon bij PDS en in hoeverre ze worden beïnvloed door het dieet.
 • Labonderzoek naar het effect van voeding op darmklachten.
 • Ontwikkelen van een persoonlijk voedingsadvies op maat voor een beter ‘buikgevoel’ en daardoor een verbeterd kwaliteit van leven.

Prof Ben Witteman:

"Als MDL-arts zie ik op mijn poli veel patiënten met buikklachten waarbij meestal een spastische darm wordt vastgesteld. Uitleg over het ontstaan van de klachten en geruststellende woorden wordt door de patiënten zeer op prijs gesteld, maar meestal is dit niet voldoende en volgt een behandeling met medicatie."

Wat is PDS?

Het prikkelbare darm syndroom (PDS), of spastische darm, is een veel voorkomende aandoening. Zo’n 10-20% van de wereldbevolking heeft er last van en het komt vaker voor bij vrouwen en jongvolwassenen. Veel voorkomende symptomen zijn een opgeblazen gevoel, problemen met de stoelgang en buikpijn. Dit kan erger worden door stress en bepaalde voedingsproducten. Er zijn verschillende typen van PDS: een groep met overwegend obstipatie, een groep met overwegend diarree, een groep waarbij obstipatie en diarree elkaar afwisselen en een groep waarbij de ontlasting geen klachten geeft, maar men vooral buikpijn en een opgeblazen gevoel heeft.

  Tijdspad van het onderzoek

  Heeft u vragen over dit onderzoek? Neem gerust contact met ons op.