Labonderzoek

Verschillende voedingsbedrijven leveren voedingscomponenten en/of supplementen aan ons die we onderzoeken in het lab. Hierbij kan men denken aan probiotica, vezels of bioactieve eiwitten. In het lab onderzoeken we hoe deze werken in de darmen, en of dat gunstig zou kunnen werken in PDS patiënten. Naar aanleiding van deze labonderzoeken, kiezen we de meest belovende stof die PDS patiënten zouden kunnen helpen. In een zogenoemd “interventie-onderzoek” gaan we bij PDS patiënten kijken of ze ook echt verbetering merken in hun symptomen en welzijn.

Darmbacteriën

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar darmbacteriën in mensen met PDS. Studies laten zien dat PDS patiënten andere bacteriën in de darm hebben dan gezonde mensen (en dat er ook een verschil is tussen de soorten PDS). Dit wordt echter niet altijd gevonden. Er is nog veel onduidelijk over de darmbacteriën van PDS patiënten. Het is moeilijk vast te stellen wat oorzaak en gevolg is (kregen PDS patiënten klachten door de aanwezigheid van andere bacteriën, of veranderde de bacteriën doordat men PDS ontwikkelde?). Daarnaast is nog veel onbekend over de effecten van diëten, zoals FODMAP’s, op de darmbacteriën. Hier hopen wij met ons onderzoek een eerste stap in te zetten.

Naar aanleiding van de resultaten van de online vragenlijst, wordt een groep PDS patiënten uitgenodigd om mee te doen aan de analyse van darmbacteriën. Hierbij wordt gevraagd of zij twee keer een monster van hun ontlasting kunnen inleveren, en extra vragenlijsten in te vullen; waaronder een vragenlijst van ongeveer 30 minuten over wat ze eten. Met deze gegevens gaan we kijken of we een verband kunnen vinden tussen de (buik)klachten die mensen hebben, voeding en de bacteriën in de ontlasting.  

Bij de vervolgstappen van dit onderzoek, zoals het ontwikkelen van het persoonlijk voedingsadvies, worden ook de darmbacteriën geanalyseerd. Hierbij gaan we kijken of de samenstelling van darmbacteriën verandert nadat mensen een persoonlijk advies hebben opgevolgd.

Heeft u vragen over dit onderzoek? Neem gerust contact met ons op