Uw bijdrage aan dit onderzoek is welkom!

Het eerste onderdeel van IBSQUtrition is een online inventarisatie met behulp van een vragenlijst. Mede door uw hulp is het straks mogelijk om een inventarisatie te maken van de ontlastingspatronen bij PDS, de (buik)klachten die PDS-patiënten ervaren, en welke klachten men heeft na het eten. Er wordt tevens gekeken naar het welzijn van de patiënten en naar eventuele verbanden tussen het type PDS, buikklachten en voeding.

Dit deel van het onderzoek bestaat alleen uit het invullen van een vragenlijst en duurt ongeveer 30 minuten. Invullen kan t/m eind mei 2018.

Voor dit onderzoek zoeken we 2000 mensen (zowel mannen en vrouwen) die vaak buikklachten hebben. Hiermee bedoelen we klachten zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid en problemen met de stoelgang (diarree, of juist obstipatie). Het maakt voor dit onderzoek niet uit of u de diagnose PDS hebt. U kunt NIET meedoen aan dit onderzoek wanneer uw buikklachten worden veroorzaakt door een andere ziekte dan PDS, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa of coeliakie.

Uw bijdrage is welkom!

Heeft u in meer of mindere mate te maken met klachten die horen bij PDS? Dan behoort u tot de doelgroep en wordt u van harte uitgenodigd de vragenlijst in te vullen. Het invullen kost slechts 30 minuten en kan tot eind mei 2018. Onder de deelnemers worden VVV-bonnen van €25 en bol.com-bonnen van €10 verloot

Wilt u meer informatie over de vragenlijst en bekijken of u mee kan doen? Kijk dan hier.

Heeft u tussentijds vragen? Neem gerust contact met ons op.

Wat is PDS?


Het prikkelbare darm syndroom (PDS), of spastische darm, is een veel voorkomende aandoening. Zo’n 10-20% van de wereldbevolking heeft er last van en het komt vaker voor bij vrouwen en jongvolwassenen. Veel voorkomende symptomen zijn een opgeblazen gevoel, problemen met de stoelgang en buikpijn. Dit kan erger worden door stress en bepaalde voedingsproducten. Er zijn verschillende typen van PDS: een groep met overwegend obstipatie, een groep met overwegend diarree, een groep waarbij obstipatie en diarree elkaar afwisselen en een groep waarbij de ontlasting geen klachten geeft, maar men vooral buikpijn en een opgeblazen gevoel heeft.

Heeft u vragen over dit onderzoek? Neem gerust contact met ons op