Online vragenlijst: een inventarisatie

Het eerste onderdeel van IBSQUtrition is een online inventarisatie met behulp van een vragenlijst. Mede door uw hulp is het straks mogelijk om een inventarisatie te maken van de ontlastingspatronen bij PDS, de (buik)klachten die PDS-patiënten ervaren, en welke klachten men heeft na het eten. Er wordt tevens gekeken naar het welzijn van de patiënten en naar eventuele verbanden tussen het type PDS, buikklachten en voeding.

Dit deel van het onderzoek bestaat alleen uit de vragenlijst. De vragenlijst is gesloten, en kan niet meer worden ingevuld.

De vragenlijst is ingevuld door meer dan 2100 mensen die vaak buikklachten hebben. Hiermee bedoelen we klachten zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid en problemen met de stoelgang (diarree, of juist obstipatie). Het maakte voor dit onderzoek niet uit of men de diagnose PDS heeft. Mensen die buikklachten hadden door een andere ziekten dan PDS, bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa of coeliakie, konden niet meedoen aan dit onderzoek.

Momenteel worden de resultaten van de vragenlijst geanalyseerd. We hopen in 2019 hier meer over te delen.

Wat is PDS?


Het prikkelbare darm syndroom (PDS), of spastische darm, is een veel voorkomende aandoening. Zo’n 10-20% van de wereldbevolking heeft er last van en het komt vaker voor bij vrouwen en jongvolwassenen. Veel voorkomende symptomen zijn een opgeblazen gevoel, problemen met de stoelgang en buikpijn. Dit kan erger worden door stress en bepaalde voedingsproducten. Er zijn verschillende typen van PDS: een groep met overwegend obstipatie, een groep met overwegend diarree, een groep waarbij obstipatie en diarree elkaar afwisselen en een groep waarbij de ontlasting geen klachten geeft, maar men vooral buikpijn en een opgeblazen gevoel heeft.

Heeft u vragen over dit onderzoek? Neem gerust contact met ons op