Lopend en gepland onderzoek

In het voorjaar en zomer van 2021 worden drie onderzoeken uitgevoerd om te kijken of met verschillende voedingssupplementen PDS-klachten kunnen worden verlicht. Deze supplementen zijn geselecteerd op basis van uitgebreid labonderzoek. Deze onderzoeken zien er als volgt uit:

1. NUTRIC studie: bekijkt het effect van probiotica of prebiotica (vergeleken met een placebo) op PDS klachten. Dit onderzoek wordt uitgevoerd bij 180 PDS-patiënten die voornamelijk last hebben van constipatie. Zij worden 8 weken gevolgd, waarvan ze de laatste 4 weken één van deze drie producten ontvangen. Metingen zijn vragenlijsten met betrekking tot klachten en welzijn en het opvangen van ontlasting. Het onderzoek is geheel in de thuissituatie en coronaproof.

Dit onderzoek is afgerond, zodra er resultaten bekend zijn zullen deze op de website worden geplaatst.


2. NUTRIMI studie: bekijkt het effect van drie verschillende vezelsupplementen of een eiwitsupplement (vergeleken met een placebo) op de Bifidobacterium in de darmen. Voor dit onderzoek zoeken we 70 PDS-patiënten. De Bifidobacteriën worden geassocieerd met een goede darmgezondheid. In dit onderzoek wordt ook gekeken naar de effecten van de voedingssupplementen op darmbacterie samenstelling en korte keten vetzuren in de ontlasting, klachten en welzijn. Dit onderzoek duurt 4 weken, en metingen bestaan uit het nemen van ontlastingsmonsters en invullen van vragenlijsten.

Dit onderzoek is afgerond, zodra er resultaten bekend zijn zullen deze op de website worden geplaatst.


3. PLINT studie: bekijkt het effect van een kurkuma voedingssupplement op ontstekingsreacties en klachten na vet eten. In dit onderzoek zullen 20 PDS-patiënten met voornamelijk diarree klachten worden geselecteerd. Zij moeten 48 uur voor het eten van een grote hoeveelheid vet een placebo of een voedingssupplement innemen. Na een vetrijke maaltijd zal op verschillende tijdspunten bloed worden afgenomen en worden klachten nagevraagd.

Dit onderzoek is afgerond, zodra er resultaten bekend zijn zullen deze op de website worden geplaatst.